Kurucu Başkana Vefa; Zühtü Işıl Mezarı Başında Anıldı

Milli mücadelenin önemli kahramanlarından, Karşıyaka Spor Kulübü kurucu başkanı Kadızade Zühtü Işıl ölümünün 36. yılında Örnekköy'de bulunan mezarı başında anıldı. Örnekköy mezarlığında düzenlenen anma töreninde Karşıyaka sevdalıları da hazır bulundu. Küresel salgın koşulları nedeniyle kısıtlı sayıda katılımcı ile düzenlenen törende; maske, mesafe ve hijyen kurallarına önem gösterildi. Törende konuşma yapan katılımcılar Kadızade Zühtü Işıl’ı rahmetle andı.

Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Ahmet Diker Karşıyaka Spor Kulubü’nün kuruluş hikayesi ve kurucu başkanı Kadızade Zühtü Işıl’ın hayatı hakkında bilgi verdi. Bir zeytin ağacı altında temelleri atılan kulübün, Türkiye’nin en büyük kulübü olduğunu vurgulayan Diker şunları kaydetti: “Kulübümüzün kurucu başkanı Kadızade Zühtü Işıl’ın anma töreninde bu sıkıntılı pandemi günlerinde az kişi de olsak sosyal mesafe kuralları ile başkanımızı anmak istedik. Bu büyük kahraman 1897 yılında Alaybey’de doğdu. 1912 yılında da Türkiye’nin en büyük ve en tarihi kulübünü kurdu, yanında silah arkadaşları vardı. Bir tarlada, yağmurlu bir günde bir araya geldiler ve top oynamaya başladılar. Yağmur birden bastırınca kutsal ağacımız olan zeytin ağacının altına sığındılar, orada Karşıyaka Spor Kulübü’nü kurdular. O büyük yürüyüş orada başladı, o meşale orada çakıldı ve o meşalenin sonsuza dek elden ele taşınarak yaşayacağına eminim.”

Esir Kampında Karşıyaka

Diker konuşmasına şöyle devam etti: “ Zühtü Işıl Atatürk ile aynı cephede savaştı. Esir alındığı Seyid-ül Beşer esir kampında Karşıyaka aşkı, Kaf Sin Kaf sevdası asla tükenmemişti. Osmanlı esirlerinden bir takım kurdu ve adını Karşıyaka koydu. Yeşil-kırmızılı formasıyla yaban ellerde Karşıyaka’sını temsil etti. Kurtuluş Savaşı’nda kılıç salladı, Atatürk’ün süvarisi olarak Karşıyaka’yı temsil etti. İzmir’in kurtuluşundan sonra Atatürk’ün emri ile 1923 yılında Kaf Sin Kaf’ı tekrar harekete geçirdi. Karşıyaka Spor Kulübü o güzel yerinde sahalarda mücadeleye geçti.”

Onur Yılı: 1926

Ulu önder Gazi mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka Spor Kulübü’ne gerçekleştirdiği ziyaret hakkında da bilgi veren Diker, “1926 yılında Karşıyaka Spor Kulübü tarihinin en önemli yılıdır, yüz akı, onur senesidir; Gazi Paşa Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyaret etti. Akşam verilen yemekte başkanımızı Kadızade Zühtü Işıl’ı, kulübün futbolcularını ve yöneticilerini çağırdı. Onlara, ‘Siz Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazdınız bundan sonra armanızda ay-yıldız kullanmanızı emrediyorum’ dedi. Bu onur, gurur tüm Karşıyakalı'larındır. Biz Atatürk’ün kulübüyüz, zor günler geçirebiliriz ama anka kuşu gibi küllerimizden yeniden doğmasını biliriz” dedi.

Vefa Örneği

Karşıyaka Spor Kulübü’nün çok önemli bir miras olduğunu belirten KSK Divan Kurulu Başkanı Fatih Diniz, “Pandeminin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde burada bulunmak hem Karşıyaka Spor Kulübü’ne hem de değerli büyüğümüz Zühtü Işıl’a karşı büyük bir vefa örneğidir. Zühtü Işıl’ı anmak çok önemlidir çünkü bize çok önemli bir armağan bıraktı. Hepimiz Karşıyakalı olduk, onu sevdik ve Karşıyaka’yı yaşıyoruz. Büyük bir kulüp, büyük bir camiayız. Sadece futbol değil spor kulübüyüz. Karşıyaka bir olgudur, insanlar Karşıyaka Spor Kulübü’nü severek yaşıyor. Ben de bu güzel kulübü bize armağan ettiği için kurucu başkanımıza teşekkür ediyor, kendisini saygıyla anıyorum” diye konuştu.

Emaneti Yaşatmaya Çalışıyoruz

Karşıyaka Spor Kulübü’nün bir emanet olduğunu ve onu yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren 1912 Karşıyaka Derneği Başkanı Cem Karagözlü de, “Bu yıl da Zühtü Işıl’ı kabri başında anıyoruz. Ebediyete yolladığımız başkanımızın mekanı cennet olsun. Kurucu başkanımızın şahsında ebediyete intikal etmiş emeği geçen tüm başkanlarımızı rahmetle anıyorum. Bize bıraktıkları emaneti yaşatmaya çalııyoruz, kötü ve zor günlerimiz olsa da Zühtü Işıl’ın yaşadığı günlerden daha zor olamaz. Aydın günler Karşıyaka ile beraber olacaktır” dedi

Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Belma İnam ise tüm büyükleri andığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “8 buçuk yaşından beri Karşıyaka Spor Kulübü yelken şubesi sporcusu olan bir çocuğun annesiyim. Karşıyakalı olmak bir gurur ama Karşıyaka'nın sporcusu olmak çok daha başka bir şey. Bize bu fırsatı veren tüm büyüklerimiz nur içinde yatsın. Her birini ayrı ayrı rahmetle anıyorum.”

Gururla Anlatacağız

Karşıyaka Spor Kulübü’nün çok derin köklere sahip olduğuna vurgu yapan Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Murat Ilgın da, “Zühtü Bey ve arkadaşlarına bize böyle bir emaneti, büyük bir kulübü kurdukları ve armağan ettikleri için sonsuz şükran ve minnetle anıyorum. Bu bizden sonraki nesillere de gururla anlatılacak bir armağandır. Karşıyaka Spor Kulübü çok büyüktür, kökleri dünyanın her yerine yayılmıştır. Bu zor günleri mutlaka aşacaktır ve gelecekte de geçmiş şanlı günlerine geri dönecektir” ifadelerini kullandı.

Şeref Duyuyoruz

Karşıyaka Taraftarlar Derneği Başkanı Okan Kırmacı Karşıyaka taraftarı olmaktan şeref duyduğunu belirterek, “Değerli kurucumuz Zühtü Işıl’ı, silah arkadaşlarını, diğer kurucularımızı burada rahmet ve saygıyla anıyoruz. Karşıyaka Spor Kulübü sadece bir kulüp değildir, Türkiye’nin aydınlık yüzüdür. Demokrasinin, cumhuriyetin, laikliğin başkentidir. Karşıyaka her zaman şanıyla, şerefiyle, manevi değerleriyle var olmuş bir kulüptür. Sportif başarılarla, anlık sevinçlerle değil tarihten gelen güzel anılarıyla yaşamıştır. Biz de Karşıyaka taraftarları olarak kulübümüzün neferi olmaktan onur ve şeref duyuyoruz. Karşıyaka camiası kimseye nasip olmayacak büyük değerlere sahiptir ve çok güzel bir ailedir. Yarınlarda daha güzel günlere geleceğiz” şeklinde konuştu.